• Prima   -  Resurse media   -  Comunicate  -  Standardele ISO pentru comerțul internațional cu lemn

  Standardele ISO pentru comerțul internațional cu lemn

       
   02.03.2017    1358 Accesări    

  Ce ne-am face fără lemn? Doar în anul 2015, au fost utilizați 310 milioane de metri cubi de cherestea și 130 de milioane de metri cubi de lemn de esență tare, aceștia valorând 129 de miliarde de dolari SUA. Cererea de lemn este în continuă creștere, iar populația apelează în mod special la acest material pentru construcția imobilelor. Având în vedere multitudinea speciilor de arbori, care nu cresc în toate țările lumii, comerțul de cherestea reprezintă o afacere profitabilă.

  Comerțul internațional de cherestea întâmpină diverse impedimente din cauza lipsei sistemelor unice de clasificare, utilizate în întreaga lume. În acest context, comitetul tehnic de standardizare în domeniul structurilor din cherestea, ISO/TC 165, a elaborat o serie de standarde internaționale în acest domeniu.

  Necesitatea existenței unui sistem internațional de clasificare pentru cherestea

  Potrivit declarației președintelui comitetului tehnic ISO 165, Erol Karacabeyli, una dintre dificultățile acestui domeniu ține de existența a sute, chiar mii de denumiri pentru clasificarea tipurilor de cherestea, fiecare având caracteristici mecanice unice, iar alegerea celui mai potrivit tip pentru proiectul unei construcții este extrem de dificilă. Pentru a remedia această problemă, în Europa a fost introdus un sistem de clasificare a lemnului, format din aproximativ zece grupuri, acceptat ulterior la nivel global.

  Standardele elaborate de către ISO/TC 165 stabilesc sistemul unic internațional de clasificare a lemnului de esență moale și a lemnului de esență tare.

  Sursa: http://www.iso.org/iso/home/news_index/news_archive/news.htm?refid=Ref2150