• Prima   -  Resurse media   -  Comunicate  -  ISM a publicat primul standard moldovenesc în format XML

  ISM a publicat primul standard moldovenesc în format XML

       
   29.05.2018    810 Accesări    

  Institutul de Standardizare din Moldova a întreprins încă un pas în implementarea tehnologiilor informaționale în domeniul standardizării prin publicarea, astăzi, a primului standard moldovenesc original în format XML - SM 154:2017 "Linii directoare privind aplicarea legislaţiei sectoriale cu privire la vinurile spumante".

  Pentru a face posibilă publicarea standardelor moldovenești în format XML, a fost elaborat vocabularul tag-urilor, au fost definite regulile pentru utilizarea elementelor documentului, atributele și valorile permise ale acestora. Tag-urile, atributele și valorile sunt armonizate cu documentația ISOSTS (ISO Standards Tag Set), un set de tag-uri elaborat de Organizația Internațională de Standardizare (ISO).

  Limbajul XML (Extensible Markup Language) este un meta-limbaj de marcare a textului și este considerată o modalitate modernă de codificare și transmitere a documentelor. Toate standardele ISO sunt publicate inclusiv în format XML.

  Publicarea în noul format va permite o utilizare mai accesibilă, mai simplă și mai flexibilă a conținutului standardelor, formatul XML oferind utilizatorilor posibilitatea de a reprezenta și vizualiza conținutul într-un mod independent de aplicație.

  Începând cu anul curent, ISM va publica toate standardele moldovenești originale viitoare inclusiv în format XML.